Bedevi aşiretlerinin asırlık sırrı! Sıcakta serin kalın ve rahat uyuyun

Posted by

BOL BOL SIVI TÜKETİN

Saat 11.00 ile 15.00 arasında güneşe çıkmamak, aşırı rutubetli değilse bol bol soğuk ve sıcak sıvı içecekler içmek sıcaktan korunmak konusunda en çok bilinenler arasında. Sıcakta sürekli sıvı almadığınızda vücudunuz susuz kalmaya başlıyor. Hafif bir su kaybı (dehidrasyon) bile hemen yorgunluk ve halsizliğe yol açabiliyor ve vücut su tasarrufu amacıyla terlemeyi durdurduğu için vücut ısısı çok ve hızlı şekilde yükselmeye başlıyor. Bu nedenle sıvı alımı 1 numaralı madde.

BAHARATLI YİYECEKLERDEN UZAK DURMAYIN

Alkollü içecekleri sınırlı tutmak, çilek, kavun, karpuz, salatalık gibi sıvı içeriği yüksek yiyecekler tüketmek sıcakların olumsuz etkilerinden korunmak için faydalı olabilir. Ek olarak pek çok kişi baharatlı yiyeceklerin rahatsızlık hissine sebep olacağını söylese de, durum sıcak günler için biraz daha farklı. Baharatlı yiyecekler terlemeye yol açacağından sizi serinletebilir.

1980’LERDE BEDEVİLER ÜZERİNDE ARAŞTIRILDI

Giysilerin koyu ya da açık renk olması, 1980’lerde Bedevi aşiretleri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, sıcaktan korunma konusunda büyük bir fark yaratmıyor. Ancak bedeninizi sıkmayan, rahat giysiler giymek, cildin etrafında hava dolaşımı sağlayarak rahatlatıcı olabiliyor. bedeviler ve çöl gibi yerlerde yaşayan insanlar genellikle bol ve nefes alan kumaşlardan üretilmiş giysiler tercih ederdi.

VANTİLATÖRÜN ÖNÜNE ISLAK ÖRTÜ

Vücudu serinletmenin en kolay yollarından biri de, suyun buharlaşması yoluyla oluşan serinlikten yararlanmak. Yani duş alarak ya da yüzerek hızla serinlemek mümkün olabilir. Açık pencerelerin önüne ıslak çarşaf germek geçmişte insanların tecrübe yoluyla geliştirdiği faydalı yöntemler arasında bulunuyor. Benzer bir şeyi vantilatörünüzün önüne buz dolu bir kabı ya da ıslak çarşaf koyarak da yapabilirsiniz.

VANTİLATÖR AÇIKKEN CAMI DA AÇIN

Vantilatörlerin ne kadar etkili olduğu tartışmalı olsa da bilindiği kadarıyla pervaneli soğutucuların genellikle 35 dereceye kadar faydalı olduğu düşünülüyor. Sıcaklık bunun üzerine çıktığında üzerinize sıcak havayı üflemesi su kaybınızı artırarak olumsuz bir etki yapabiliyor. Ayrıca bu aletler enerjiyle çalıştıklarından kendileri de ısı üretiyor. O nedenle vantilatör çalışırken hava akışını sağlamak için pencereyi açık bırakmak doğru bir tercih olabilir.

SICAKTA UYUMAK SANDIĞINIZ KADAR ZOR DEĞİL

Uyku için ideal oda sıcaklığının 19 ila 21 derece olduğu söyleniyor. Bazı araştırmalar ise cildimizin civarında ısının 31-35 arası olması gerektiği sonucuna varıyor. Pek çok farklı görüşün arasında uyku için yapılacak en önemli şey ise kullandığınız yatak, çarşaf, yorgan, pike ve gecelik-pijama ile bu ideal uyuma ısısını sağlamak. Sıcaklık yükselmeye başladığında üstünüzdeki örtüyü atarak cildimizi serinletmeye çalışmak aslında pek de faydalı olmuyor. Bunun yerine üzerinizi daha ince bir pikeyle örtmek iyi bir uyku için daha iyi bir çözüm olabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir