SMS’le Satışta 30 Dakikada 375 Bin Lira Değişim!

Posted by

Ticari taksi plakası piyasasında galericiler arasındaki rekabet arttı. Uzun süredir sabit kalan taksi plakası fiyatları, galericilerin rekabeti ile düşüşe geçti. Esnafa SMS ile taksi plakası satmaya çalışan galericiler, fiyatları 375 bin liraya kadar indirdi.

TAKSİ PLAKASI SAYILARI

Hürriyet’ten Burak Taşcı’nın haberine göre İstanbul’da 19 bin 198 sarı (4+1), 118 turkuaz (4+1), 717 engelli erişimli sarı siyah (8+1) ve 278 lüks siyah (8+1) olmak üzere toplam 20 bin 311 taksi hizmet veriyor. Ancak, ticari taksi plakalarına ilişkin resmi istatistikler tutulmuyor. Bu nedenle yıllık kaç plaka alım-satımı yapıldığı bilinmiyor.

“PLAKA BORSASI” FİYAT BELİRLİYOR”

Galericiler, kendi aralarında oluşturdukları “plaka borsası” sayesinde fiyatları belirliyor. Plaka sahipleri değil, galericiler fiyatları kontrol ediyor. Mevcut ekonomik koşullar ve faiz oranlarındaki düşüş de fiyatları etkiliyor.

YARIM SAATTE 375 BİN LİRA İNDİRİM

Son dönemde işlerin durgun olması ve plaka fiyatlarının 5.5-6 milyon lira arasında gidip gelmesi, galericileri indirim yapmaya itti. İstanbul’da iki galerici, yarım saat içinde büyük bir fiyat indirimi yaptı. Saat 10:47’de 6 milyon 250 bin lira olan plaka fiyatı, 11:16’da 5 milyon 875 bin liraya düştü. Böylece yarım saatte 375 bin lira indirim gerçekleşti.

VERGİLENDİRME BELİRSİZLİĞİ

Taksi plakası satışında vergi oranları ve ödenen miktarlar kamuoyuna açıklanmıyor. 20 bin 311 taksi plakası toplamda yaklaşık 122 milyar lira ediyor. Aylık kira gelirleri ise toplamda 610 milyon lirayı buluyor. Yıllık kira geliri yaklaşık 7 milyar lira. Ancak, plaka sahiplerinin ne kadar vergi ödediği belirsiz. Konut kira vergisi varken, taksi plakası kiralarında böyle bir vergi bulunmuyor. Taksiciler ise sadece basit usulde gelir vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi ödüyor.

FAİZE YATIRILSA 250 BİN LİRA GETİRİ

Ticari taksi plakası alıp galericiler üzerinden kiraya verenler, aylık 30 bin lira gelir elde ediyor. Plaka yerine mevduata 6 milyon lira yatırıldığında, yıllık yüzde 54 faizle aylık net 250 bin lira getiri sağlanabiliyor. Taksi kirası 30 bin lira, araçların maliyeti ise 1 milyon lira civarında. Bu nedenle yatırımcılar, taksi plakası yerine farklı yatırım araçlarına yönelmeyi değerlendirebilir.

Ticari taksi plakası piyasasında yaşanan bu değişiklikler, esnaf ve yatırımcılar için önemli fırsatlar ve riskler barındırıyor. Fiyatların ne yönde seyredeceği ise merak konusu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir